El llibre pretén ser una aproximació al fenomen en què la distòpia s'ha establert com a paradigma hegemònic, contrarestant-ho amb algunes anàlisis crítiques de les utopies del passat, del present i del futur. La idea és mapejar un territori menys desolat del que podria semblar i, alhora, esbossar elements que ens ajuden a dibuixar futurs en positiu. Serà impossible tenir una imatge completa del territori però potser sí que podrem ser capaços de, veient alguns exemples, intuir molts altres. Pot semblar una idea pelegrina però tot parteix de la base que no hi ha futur real que no hagi estat abans imaginat per algú. Per bé o per mal, algú ha hagut de concebre el futur existent. Òbviament, no íntegrament, som capaços amb prou feines d'entreveure retalls de futur, petites parcel·les d'un vast terreny. Però, en tot cas, com dic, sense ser imaginats, els futurs no poden existir.
El propòsit del llibre és animar el sector del disseny a pensar en el futur ia fer-ho de manera propositiva. Cal treballar per dibuixar aquests futurs, sense ignorar els enormes problemes que tenim al davant, ni la complexitat de qualsevol escenari on els humans habiten de manera col·lectiva i en contacte amb l'entorn, ja sigui urbà o rural. Però, alhora, i precisament per la complexitat de qualsevol context que puguem imaginar, es poden trobar espais, esquerdes, fallades del sistema, petites excepcions que ens permetin introduir visions no apocalíptiques. La formació i la divulgació d'aquests imaginaris és bàsica per intentar tornar a ser capaços de mirar endavant amb esperança. No només és important per al futur, sobretot és important per al present. Si creiem que el futur és un lloc on val la pena treballar, serà molt més senzill organitzar-se per defensar el present, per fer del present un espai transformador de realitats.
Per això, comptem en aquest llibre amb algunes veus expertes en diferents camps que crec que poden aportar mirades múltiples a utopies/distòpies diverses, algunes que ja van passar, altres que avui mateix estan sobre la taula amb la intenció d'operar en el present, i d'altres que predibuixen futurs alternatius a un futur distòpic del qual, si ens atenim a la producció cultural de les darreres dècades, sembla que no en podem escapar.
Informació:
Editat per World Design Capital València 2022 amb l'ajut de la Diputació de València.
Textos: Jelena Prokopljević, Ramon Faura, Paloma G. Díaz, Makea la teva vida, Holon, Institute for postnatural Studies, Elisabet Roselló, Daniele Porretta i Oscar Guayabero.
Correcció editorial: Anna Tetas
Disseny i maquetació: Creatias Estudi
http://www.guayabero.net/catala/publicacions/llibres/llibre/neutopies--noves-utopies-i-disseny-de-futurs.html