Llibres

El disseny, de mitjà a mediador.

El disseny, de mitjà a mediador. (La situació actual de l' disseny i el seu paper en la societat, i hipòtesis sobre escenaris post-COVID-19), es una publicació on-line feta per a l'escola ESDESIGN Barcelona, amb la col·laboració de Jordi Blasi, Mireia González, Esther Rico i Bernat Sanromà, que es va gestar durant el confinament provocat pel COVID-19.. 

Quan va començar el confinament a la Xina el 23 de gener de 2020, poc podíem arribar-nos a imaginar sobre l'impacte real que anava a tenir el COVID-19 en la nostra vida. Una pandèmia mundial que ha remogut les bases de tots els sistemes actuals, des del pla social fins al purament econòmic.

En aquesta època, en la qual es realitzen contínues estimacions, es procuren solucions en temps rècord, i s'investiga sense descans, un dels sectors que més ràpid ha sabut reaccionar a l'hora d'aportar solucions, és el sector de el disseny.

Aquestes solucions han sorgit de totes les àrees, i s'han vist reflectides de forma immediata en la societat: des de la redistribució dels espais, fins a la fabricació de productes sanitaris provisionals, passant per noves aplicacions de el disseny de senyalètica, i canvis radicals en la comunicació gràfica de les marques.

Molt és el que s'ha aportat, però què li depara a al sector de el disseny quan aquesta situació acabi? Hi ha canvis que han vingut per quedar-se? La combinació d'una situació molt excepcional, unida a la sobreinformació continuada, i a una absència palpable de respostes sobre el futur immediat, ha generat un clima d'incertesa.

En aquest estudi, s'aborda multitud de qüestions entre les quals trobem què li estava passant a l'entorn de el disseny i les seves funcions abans de la crisi provocada pel COVID-19, què li estava passant a el món en què opera i, posteriorment, què és possible que li passi al disseny, i en quins escenaris operarà.

No hi ha dubte que el COVID-19 va replantejar la nostra actitud cap als objectes, els espais, el consum, i molts altres aspectes en els quals el disseny té una influència directa. Els dissenyadors es van llançar a oferir possibles solucions a problemes concrets, ara hem de plantejar-nos com el disseny pot col·laborar a pal·liar els efectes de la distància social i, en el pitjor dels casos, de la malaltia.

En l'informe, es parla que la pandèmia, en molts casos, ha actuat com a accelerador de fenòmens que, d'una manera o altra, ja estaven passant. No obstant això, hi ha molts àmbits en els quals ha sorgit una situació completament nova i inesperada, mai abans viscuda per l'humà com a grup. S'exploren aspectes de l'ésser humà com a ens, amb la seva diversitat i les seves limitacions; el medi ambient i la gestió mediambiental; l'educació en els seus diferents àmbits; l'alimentació com a necessitat bàsica primordial; l'obtenció i distribució de l'energia; l'habitatge com a espai de subsistència essencial; i, finalment, el propi sector de el disseny.

El disseny, des de la moda a la construcció de marca, dels espais als objectes o la gràfica, sempre ha estat, en part, un mitjà per situar productes al mercat. Perquè el disseny no sigui part d'el problema, sinó de la solució, ha de passar de ser un mitjà a un mediador, per millorar la nostra relació amb el nostre entorn, amb els altres i amb el consum.

PDF descarregable aquí: https://www.esdesignbarcelona.com/sites/default/files/el_diseno_de_medio_a_mediador_oscar_guayabero_informe_esdesign.pdf 

http://www.guayabero.net/catala/publicacions/llibres/llibre/el-disseny-de-mitja-a-mediador.html