Expos

ABCDari Mariscal

11 febrer 2021 - 28 maig 2021 Centre d'Art Alcobendas

Aquesta exposició, produïda pel Centre d'Art Alcobendas sobre el treball de Javier Mariscal, s'aborda des de l'absoluta modèstia d'una mirada externa al seu estudi i cercle íntim que ja ha realitzat molt bones retrospectives, i amb la voluntat de donar a conèixer, si és possible, alguns aspectes de la seva feina que potser són menys obvis o coneguts.

L'any 1978, Mariscal publica ABCdari Il·lustat, un llibre meravellós fet des la desimboltura d'un dissenyador que encara no ha triomfat i té tot per davant. Aquell abecedari ens serveix com a excusa per recórrer part de la seva trajectòria, sense pretensió de ser exhaustius ni enciclopèdics, però sí de fer evidents valors, actituds i qualitats que potser queden apagades sota el soroll mediàtic de l'dissenyador espanyol més famós i internacional, encara que no per això més conegut.

A l'exposició podrem veure tant obra gràfica com a objectes, intentat oferir un viatge lúdic pel seu treball. Un dels avantatges d'abordar a un autor tan prolífic és que, tot i que tindrem grans clàssics de la seva carrera, de bon segur que fins aquells que coneixen la seva trajectòria redescobriran peces tant actuals com pretèrites, que els sorprendran.

Finalment, abcdario Mariscal té l'objectiu d'apropar la feina de Javier Mariscal a les noves generacions, d'una forma entretinguda però no exempta de certa didàctica. Si haguéssim de destacar alguns aspectes de la mostra aquests serien, sens dubte, el dibuix com a llenguatge i articulador de bona part del seu discurs, el joc com posicionament davant el disseny i diria que la vida i l'alegria que transpira gairebé tot el que fa Mariscal. Però més enllà d'això, hi ha una tenacitat, un rigor, una versatilitat disciplinar i una capacitat de generar narratives empàtiques amb el públic que mereixen ser posades en valor. Tot això sense obviar les contradiccions pròpies d'un creador que no ha parat d'evolucionar i que, venint d'entorns contraculturals, ha arribat a ser "popular". Més de 100 peces entre escultures, ceràmiques, mobles, pòsters, còmics i animacions per a descobrir o retrobar-nos amb un dels artífexs de la postmodernitat, la modernització del nostre país i la nostra projecció internacional.

http://www.guayabero.net/catala/expos/expo/abcdari-mariscal.html